Przedstawiam Wam przepis na pizzę, którą zrobi KAŻDY. Całość zajmuje nie dłużej niż dwadzieścia
minut – od momentu postawienia miski na stole do wyjęcia pizzy z piekarnika.
Nadaje się idealnie na te wieczory, kiedy macie ochotę na coś przepysznego, a po zaglądnięciu do portfela widzicie tylko kłębki kurzu i zbłąkaną złotówkę.
W przepisie nie ujęłam dodatków – położyć można wszystko,
byle nie za dużo, bo pizza ma być cienka (proponuję więc dwa posiekane
plasterki szynki zamiast siedmiu). Ja uwielbiam ją z serem camembert, brokułami
i posiekaną papryczką chili (to wersja "początek miesiąca").
Ciasto:
Półtorej szklanki mąki pszennej (większa szklanka=większa
pizza J)
Pół szklanki bardzo ciepłej wody
Łyżeczka proszku do pieczenia (albo sody oczyszczonej)
Łyżka oliwy lub oleju
Sól
Opcjonalnie: papryka, oregano (może być też bazylia współlokatora!)
Na górę: dwie łyżki startego sera (albo ze dwa plasterki posiekanego)
Pół szklanki bardzo ciepłej wody
Łyżeczka proszku do pieczenia (albo sody oczyszczonej)
Łyżka oliwy lub oleju
Sól
Opcjonalnie: papryka, oregano (może być też bazylia współlokatora!)
Na górę: dwie łyżki startego sera (albo ze dwa plasterki posiekanego)
Sos:
Trzy łyżki ketchupu (albo passaty), można też dodać trochę
koncentratu pomidorowego
Łyżka oliwy lub oleju
Sól, pieprz
Zioła (oregano, bazylia, papryka, czosnek granulowany albo
posiekany, jak kto woli)
Cukier do smaku, jeżeli użyłeś passaty zamiast ketchupu
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na bok.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W większej misce
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą (+ewentualnie przyprawy), dodaj
wodę, oliwę i wymieszaj łyżką (bo kto chciałby się męczyć z lepką mazią?), aż zacznie się formować ciasto. Zanurz dłonie w
mące, wyłóż ciasto na stół posypany mąką i ugniataj przez chwilę, aż wszystko
dobrze się połączy (trwa to nie dłużej niż minutę, przyrzekam!). Rozciągnij lub
rozwałkuj ciasto do rozmiarów swojej patelni (kieruj się zasadą „butelka po piwie to też dobry wałek”). Wrzuć cienko rozwałkowane ciasto na
nagrzaną patelnię, posmaruj sosem, posyp serem i ułóż wybrane przez siebie
składniki. Kiedy ciasto będzie od spodu rumiane, wyjmij je z patelni i przełóż
do piekarnika na kilka minut, aby ser dobrze się stopił, a brzegi ciasta
przyrumieniły. Jeżeli nie posiadasz piekarnika, przykryj patelnię, zmniejsz ogień i poczekaj,
aż pizza się na niej upiecze. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz